Klantenservice.

Informatie en aanleverspecificaties, begeleiding om problemen te voorkomen en tips

Het is onze zorg dat onze klanten de drukbestanden, meegestuurd bij de opdrachten, correct en compleet kunnen aanleveren. Drukbestanden moeten voldoen aan de aanleverspecificaties welke door de meeste drukkerijen worden gesteld. Wij willen hiermee helpen door zoveel mogelijk informatie en specificaties van de producten ter beschikking te stellen. Dit voorkomt een teleurstellend resultaat als gevolg van niet juist aangeleverde bestanden. Denk hierbij aan taal en/of spelfouten, onjuiste kleuren of kleuromzetting, rasters, verlooptinten etc. Zie hiervoor ook onze Algemene Voorwaarden.

Offset of digitaal; wat is het verschil?

Bij veel producten op de site krijg je de keuze voorgelegd of je het offset of digitaal wilt laten drukken. Je zult je misschien afvragen wat het verschil is. Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op.

 

Offsetdrukken

Bij offsetdrukken wordt op een aluminium plaat via fotografische weg een beeld aangebracht. Vervolgens wordt deze offsetplaat vochtig gemaakt. Alle niet-beeld-delen op de plaat nemen dit vocht aan. Daarna wordt vettige inkt aangebracht. Aangezien de natte delen de inkt afstoten, wordt deze alleen op de beelddelen aangenomen. De inkt wordt nu op een rubberen doek gedrukt en dit rubberen doek drukt het beeld weer op papier.

 

Digitaal drukken

Het grootste verschil tussen digitaal drukken en offsetdrukken is dat de vaste kosten per drukopdracht heel laag zijn. Daarentegen zijn de variabele kosten per vel veel hoger dan bij offsetdruk. Hierdoor is digitaal drukken vooral interessant bij kleine oplages. Ook de druktijden van digitaal drukken zijn korter dan bij offsetdruk, waardoor het geschikt is voor spoedklussen.

 

Wanneer kies je offset en wanneer digitaal?

Offset leent zich voor:

- drukwerk met een hoge oplage;

- drukwerk in Pantone-kleuren of waar de kleurechtheid een grote rol speelt.

 

Digitaal is het beste voor:

- opdrachten met een kleine oplage;

- drukwerk dat snel moet worden gedrukt;

- drukwerk dat gepersonaliseerd dient te worden.

 

Type bestanden

Bestanden kunnen worden aangeleverd in onderstaande bestandsformaten:

 

bestandsformaten

 

 

 

We wijzen je erop dat alle bestanden met ingesloten lettertypes of met alle tekst in outlines/ contouren moeten worden aangeleverd.

 

Bij het aanleveren van een bestand gaan onze voorkeur uit naar een (certified) PDF. Indien je afbeeldingen gebruikt, raden wij een resolutie aan van (minimaal) 300 DPI voor regulier drukwerk en 150 DPI voor grootformaat drukwerk (spandoeken, canvas e.d.). Omdat dit niet in alle gevallen mogelijk is, hanteren wij een minimale resolutie van 150 DPI. De afdruk wordt mogelijk onscherp bij een lagere resolutie dan 150 DPI; In de meeste gevallen is dit in het ontwerp reeds zichtbaar. Indien je het bestand toch met een lagere resolutie dan 150 DPI aan wilt leveren, is het mogelijk om je bestand vrij te geven, alhoewel wij dit ten zeerste afraden.

 

De volgende producten kunnen standaard op 150 DPI aangeleverd worden, dit in verband met de druk-/printtechniek en het uiteindelijke formaat;

- Vlaggen

- Canvas

- Spandoeken

- Textielframes

- Stickervinyl

- Foam/forex/foam/dibond/trespa

- Beurs- en presentatiewanden

- Makelaarsborden/raamborden

- Banners (x-banners, l-banners, roll-up banners)

 

 

 

Microsoft Word – Publisher – Excel – Powerpoint

In het Microsoft Office pakket is het niet mogelijk drukbare bestanden te maken. Deze bestanden geven onverwachte resultaten. Wel kunnen wij voor je kijken of wij je Office-bestand om kunnen zetten in een drukbaar bestand. Wij rekenen hiervoor een minimumprijs van € 50.-- per product, een exacte prijsopgave geven wij in overleg.

 

En heb je aanvullend hulp nodig bij het juist aanleveren van je bestanden, neem dan gerust contact op met onze servicelijn.

 

 

Transparanties en overdruk

Transparanties en overdruk kunnen problemen veroorzaken. Om die redenen dienen transparanties te worden afgevlakt.

 

 

 

Daarnaast wijzen wij je erop dat tekst en/of beeld niet op overdruk moet staan. Wanneer dit namelijk wel het geval is, bestaat er het risico dat betreffende tekst en/of beeld in het drukprocédé slecht tot niet zichtbaar zijn. Witte teksten of vlakken e.d. die op overdruk staan zullen in zijn geheel wegvallen. (let op: het aanleveren van bestanden met transparanties en/of overdruk is geheel op eigen risico.)

 

In Indesign en Illustrator kun je overdruk rechtstreeks verwijderen in het pallet ‘kenmerken’. Transparaties kun je in Illustrator direct afvlakken via menu ‘object’. In Indesign maakt je een profiel aan onder het menu ‘bewerken > voorinstellingen transparanties afvlakken’. Je kiest daar de regel 'hoge resolutie' en klikt op ‘nieuw’ en geeft je bestand een naam. Zet dan de eerste schuif van 100% naar 75%. Het overige mag blijven staan en vink vervolgens in het onderste vakje 'complexe regio’s bijknippen’ aan. Bevestig met ‘ok’. Vervolgens exporteer je het bestand naar PDF en kies je in het PDF-menu bovenaan bij de preset PDF/X-1a:2001 en bij de menu’s aan de linkerzijde bij advanced voor de nieuw aangemaakte afvlakker. Let op dat PMS en transparanties niet samen gaan via deze methode. De PMS dient dan al omgezet te zijn naar CMYK in je bronbestand.

 

Lijnen

Indien je gebruik maakt van lijnen en strepen mogen deze niet dunner zijn dan 0,25 punts. Negatieve lijnen moeten tenminste een dikte van 0,5 punts hebben.

Kleuren

 

Full color

Full color (4/0 - 4/4) bestanden moeten altijd worden opgemaakt in CMYK.

Wij accepteren de volgende bestanden:

 

bestandsformaten

 

 

Note:

Je dient altijd bij full color drukwerk PMS kleuren om te zetten naar CMYK.

 

De maximale kleurdekking bij full color drukwerk is ongeveer 280%. Wanneer je bijvoorbeeld zwart in full color opmaakt, let dan op dat zwart ook echt 100% zwart is en geen 100% cyaan, 100% magenta, 100% yellow en 100% black. Als zwart echt diep zwart moet zijn, voeg je 10% toe bij C, M en Y, dus dan krijg je: 10%C +10%M + 10%Y +100%K. Maar nooit voor zwarte teksten. Een mix van 400% (dus hoger dan 280%) kan vlekken en andere storende factoren in je drukwerk veroorzaken. Aanbevolen wordt om niet meer dan 280% kleurdekking te geven bij CMYK. %C + %M + %Y + %K

 

PMS kleuren

Bestanden met een-, twee- of driekleuring drukwerk moet worden opgemaakt in PMS (solid colors). Deze kleurcodes moet je meegeven in je document.

Wanneer er een "doorschijnende" kleur wordt toegepast, ofwel een bepaald percentage van de kleur, is het van belang te weten dat circa 10% de minimale doorschijnendheidfactor (opacity) is om garant te kunnen staan voor de drukkwaliteit. Wanneer je een tint van de kleur toe past, ofwel een bepaald percentage van de kleur, is het van belang te weten dat circa 10% de minimale waarde is.

 

Nummeren

Om je drukwerk uniek te maken, om veiligheidsredenen of om vervalsing te voorkomen, kun je je drukwerk laten nummeren. Vraag hiervoor offerte aan via onze site. De nummering drukken we standaard in letterype 'Arial', 14p, zwart, beginnend met '00001'.

PVC visitekaartjes:

Bestanden altijd 1:1 opmaken.

Lettertypes omzetten naar lettercontouren.

De kleuropbouw mag niet boven de 250% liggen.

Kleuropbouw zwart (teksten): 0%(C) 0%(M) 0%(Y) 100%(K).

Kleuropbouw diepzwart: 50%(C) 50%(M) 50%(Y) 100%(K).

Formaten en snijmarge

 

 

Bestand voor drukwerk

Bestanden voor drukwerk dienen te worden aangeleverd in de juiste formaten. Houd hierbij rekening met 3 mm snijmarge/afloop aan alle zijden. We adviseren je binnen je ontwerp altijd minimaal 3 mm binnen het netto formaat werkt zodat belangrijke teksten en/of afbeeldingen niet kunnen komen te vervallen.

Spandoeken

Bij spandoeken adviseren wij om een marge van 1 cm aan alle zijden te gebruiken. Wanneer je kiest voor afwerking met ringen, dien je rekening te houden met 45 mm van het afgewerkte formaat waar de ringen in worden geplaatst.

Reclameborden / platen

Bij deze producten adviseren wij om een marge van 1 cm aan alle zijden te gebruiken.

Canvas

Bij canvasproducten adviseren wij om een marge van 2 tot 4,5 cm rondom de canvaslijst te kiezen. Uiteraard afhankelijk van het type lijst dat je wenst.

 

Magazines en kranten

Magazines

Magazines kunnen worden aangeleverd als één PDF-document met daarin alle pagina’s op leesvolgorde, beginnend met de voorpagina en eindigend met de achterzijde van het uiteindelijke magazine (niet op inslag of als spreads). Indien nodig kun je het bestand ook ingepakt (.zip) versturen. Zorg dat je alle pagina’s voorziet van een 3 mm snijmarge rondom. LET OP: Elke pagina heeft aan de rugzijde het beeld van de tegenliggende pagina in de snijmarge. Eveneens vragen wij je het document duidelijk te voorzien van paginanummers onderaan. Indien je alle pagina’s separaat aanlevert, dan graag de bestandsnaam voorzien van het betreffende paginanummer.

 

Kranten

Algemeen:

De tekst altijd in een percentage van zwart aanleveren, wij kunnen je bestand niet drukken wanneer tekst is opgebouwd uit CMYK.

 

Blauwdrukformaat (= aan te leveren formaat): 284 x 416

Bladspiegel (= plano formaat van de krant): 289 x 415 mm

Zetspiegel (= druk formaat van de krant): 266 x 398 mm

 

Het aan te leveren PDF formaat is 284 x 416 mm zonder snij- en/of registratietekens.

De maximale zetspiegel is 266 x 398 mm gecentreerd op de pagina. Hierdoor ontstaat 9 mm rug-, kop-, en staartwit. Rugwit is bedrukbaar.